Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]
[...] szeroko w prokreacji. Działanie i rola biologiczna Rola biologiczna argininy, w formie przyjętego suplementu, polega na stymulowaniu większego uwalniania tlenku azotu w organizmie. Oznacza to, że podczas suplementacji naczynia krwionośne zwiększają swój przekrój, co powiązane będzie z większym napływem krwi do pracującej tkanki. W leczeniu [...]
Wykorzystanie melatoniny posiada główne zastosowanie jako wsparcie w leczeniu zaburzeń snu. Melatonina ma na celu nie tylko pomóc w szybkim zaśnięciu, ale i przyczyniać się do tego, aby sen był głębszy i dawał więcej korzyści pod kątem regeneracyjnym. Hormon wykazuje jednak jeszcze jedną ciekawą właściwość, o której mało co się wspomina, a może [...]
[...] być korzystnym uzupełnieniem leczenia w wirusowych zapaleniach wątrobowych. Pozytywne działanie regulacyjne obserwowane jest głównie u osób z niskim poziomem tej witaminy w organizmie. Odpowiedni poziom może sprzyjać homeostazie mineralnej organizmu, regulacji stanów zapalnych, hamowaniu fibrogenezy wątroby (stopniowego włóknienia), czy ochronie [...]
Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej suplementowanych witamin. Pełni liczne funkcje w obrębie całego organizmu, a jej niedobory grożą niezbyt przyjemnymi skutkami ubocznymi. Nieprzyjemne również mogą być pewne skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz [...]
[...] najczęściej w celu ochrony wątroby) minerały tj.: cynk magnez wapń miedź a także kurkumina (stosowana najczęściej jako środek zmniejszający ilość stanów zapalnych w organizmie) aspiryna. Warto zatem oddalić konsumpcję wskazanych wyżej produktów spożywczych i napojów, od posiłków zawierających dużą ilość żelaza lub pory przyjmowania [...]
[...] Spirulina ma kilka znaczących składników aktywnych. Głównym składnikiem jest fikocyjanobilina, która stanowi około 1% spiruliny. Związek ten naśladuje działanie bilirubiny w organizmie, co zapewnia silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wnioski i podsumowanie Suplementacja spiruliną znacząco obniża masę ciała, zwłaszcza u osób [...]
[...] zdrowotnymi. BPA "naśladuje" strukturę i funkcję hormonu estrogenu. Oznacza to, że BPA może wiązać się z receptorami estrogenowymi i wpływać na procesy zachodzące w organizmie. Substancja ta może powodować wiele różnych chorób, a lista jest naprawdę długa. Badania wykazały, że najczęściej jest to zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, [...]
[...] które szczególne znaczenie mogą mieć dla osób aktywnych fizycznie, są aminokwasy niezbędne (EAA; essential amino acids). Stymulują one budowanie białek i peptydów w organizmie i przyczyniają się do inicjacji regeneracji już w trakcie intensywnej eksploatacji mięśni. Dzięki temu ograniczyć mogą bolesność oraz przyspieszyć adaptację do [...]
[...] Podsumowanie Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla naszego zdrowia. Znajomość powyższych czynników wpływających na jej poziom w naszym organizmie jest pierwszym krokiem do zapewnienia sobie odpowiedniej jej ilości np. poprzez zmianę diety, dodanie suplementacji, czy częstsze spacery w słoneczne dni. Jeśli [...]
[...] w syntezie glutationu W Internecie dostępne są publikacje, które wskazują, że wykorzystanie od 300 do 1200 mg kwasu alfa-liponowego, skutecznie podnosi poziom glutationu w organizmie. Wzrost glutationu skutecznie wspomaga regulację układu immunologicznego, co znalazło swoje zastosowanie nawet w leczeniu AIDS. Co więcej, wykorzystanie kwasu ALA [...]
Już na wstępie odpowiadając na tytułowe pytanie - bez wątpienia TAK, lecz nie każdą! W tej kategorii produktów spożywczych wybór wydaje się nieograniczony, jednak nie każdy z tych produktów jest odpowiedni dla osoby kształtującej swoją sylwetkę. Oczywiście wielu z nas będzie się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być [...]
Jelita w istotny sposób wpływają na stan odżywienia, stan zdrowia, a nawet stan psychiczny. Wykazują one wielokierunkową komunikację z licznymi systemami regulacyjnymi w organizmie, która zachodzi między innymi za pośrednictwem specyficznych bakterii. Jednym z czynników potencjalnie zagrażających dobrej kondycji jelit i mikrobiocie jest stres, [...]
[...] najlepszych źródeł aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA), czyli leucyny, izoleucyny i waliny, które w istotny sposób nasilają syntezę białek mięśniowych w organizmie i zabezpieczają przed katabolizmem (rozpadem). Duże ułatwienie stanowi tutaj zastosowanie koncentratów i izolatów białek serwatkowych, które to zawierają znikome [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że okres potreningowy jest zawsze czymś przyjemnym, gdyż wydzielają się wtedy endorfiny, serotonina i kannabinoidy, to warto wiedzieć, że ukojenie po zaprzestaniu wysiłku nie przychodzi zawsze i bezwzględnie. Pewna część regularnie ćwiczących osób doznawać może przewlekłego i pogłębiającego się zmęczenia, któremu [...]
[...] Są to jednak mikroorganizmy o nieco większych komórkach, aniżeli wirusy, stąd też nie są tak łatwo przenoszone drogą kropelkową. Z reguły nie rozprzestrzeniają się po całym organizmie i wywołują lokalne namnażanie się. Najpowszechniejszymi winowajcami bakteryjnych infekcji dróg oddechowych są paciorkowce (Streptococcus pneumoniae) i gronkowce [...]
[...] poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, nabiału czy jaj, na rynku produktów spożywczych oraz suplementów diety dostępny jest szereg rozwiązań [...]
Kreatyna to związek o nie do przecenienia roli w żywieniu zarówno osób aktywnych fizycznie, jak i każdego, kto dba zarówno o mięsnie, jak i układ nerwowy zabezpieczając się na przykład przed skutkami starzenia się. Należy do aminokwasów, które organizm wytwarza, jednak sama produkcja endogenna (czyli wewnątrz organizmu) zazwyczaj nie jest [...]
Problemy ze stawami dotykają nawet około 60% społeczeństwa po 60 roku życia. Najczęściej osoby te skarżą się na dolegliwości bólowe, nieprzyjemne trzeszczenie lub okresową sztywność, które dotyczą bioder, łokci, kolan oraz nadgarstków. Za problemy te głównie odpowiedzialna jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która coraz częściej dotyka również [...]